Kezdőlap

Kérdőív

Aszódi Fenntartható Városi Mobilitási Terv – Lakossági kérdőív

Aszódon a közlekedés során tapasztalt problémák mindennaposokká váltak. Ezért főként két folyamat tehető felelőssé: az egyik a motorizációs szint, azaz az ezer főre vetített gépkocsik számának emelkedése, a másik a főváros agglomerációjába kiköltözők számának növekedése. Aszód városvezetése felmérve az egyre romló tendenciát, arra a következtetésre jutott, hogy a város közlekedési problémáinak megoldása nem merülhet ki kizárólag új parkolók építésében és az autós közlekedést támogató intézkedésekben, hiszen ez egy ördögi körhöz vezet. Az autós közlekedés önmagáért történő fejlesztésével csak azt lehet elérni, hogy még többek számára válik vonzóvá ez a közlekedési mód, ezért pedig nagy árat kell fizetni. Az autós közlekedés feltételeinek kizárólagos javítása ugyanis zöldfelületek csökkenését és a gyalogos, kerékpáros közlekedés feltételeinek romlását okozhatja. Romlik továbbá a levegő minősége, növekszik a zaj és lényegében a legkiszolgáltatottabbak (gyerekek, idősek, betegek) életfeltételei és közlekedési lehetőségei csorbulnak. Végsősoron a gépkocsik közlekedési igényei alá rendelünk minden más olyan dolgot, amiért érdemes otthonról elindulnunk, vagy időt töltenünk a város közterületein.

Ezzel szemben, a most készülő városi stratégia a közlekedésre komplex módon tekint. Nem önmagában nézi az egyes problémákat, hanem a városban zajló folyamatokkal összhangban, hiszen a közlekedési problémák gyakran csak tünetei egy egészen más jelenségnek. A közlekedési problémák megoldásának nehézségét jól mutatja az EGA környékén a becsengetést megelőző forgalmi káosz. A parkolási problémákra kézenfekvő megoldásnak tűnhet egy megfelelő méretű parkoló építése, ahol mindenki kényelmesen meg tud állni és bekísérheti az iskolába gyermekét. Egy ilyen parkoló építésére azonban nemcsak, hogy hely nincs, de a megépítése is horribilis költséggel járna, s ezért cserében a nap nagyrészében üresen állna, továbbá a forgalmat ide- és elvezető utcák forgalmi torlódását sem oldaná meg. Ehelyett érdemes azt megvizsgálni, hogy hogyan tudna minél több gyermek (akár kísérettel is), saját gépkocsi igénybevétele nélkül eljutni az iskolába. Hiszünk abban, hogy lehet egyszerre javítani a közlekedési feltételeken és közben növelni a város élhetőségét. Ehhez mi a szakértelmet biztosítjuk, a szándék a városvezetés részéről adott, így bízunk benne, hogy Ön is támogatja törekvéseinket annak érdekében, hogy a mai közlekedési problémák idővel megoldódjanak. Ennek eredményeképp javulhat az életminőség Aszódon, ahol nemcsak élni, hanem közlekedni is sokkal jobb lesz.

Ennek első lépéseként kérjük, szánjon 10 percet az alábbi kérdőív kitöltésére. A kérdőívhez egy lakossági problématérkép is tartozik.

Mind a kérdőív, mind pedig a térkép kitöltése anonim, nem gyűjt semmilyen érzékeny személyes adatot.

A kérdőív ide kattintva elérhető.

A lakossági problématérkép ide kattintva elérhető.