Kezdőlap

Földrajzi elhelyezkedés, megközelíthetőség

Aszód fekvése

Aszód, Magyarország kistájainak katasztere szerint a Nógrád és Pest vármegye területén elhelyezkedő Galga-völgy kistájhoz tartozik, melynek területe 70 km2. Aszód a kistáj déli részén, Pest vármegye észak-keleti szegletében, a Galga folyó középső folyásának bal partján fekszik. A kistáj jellemző tengerszint feletti magassága 124-255 m, megközelítőleg észak-déli irányú, aszimmetrikus folyóvölgy a Cserhát központi részén. A völgy átlagos szélessége 1,5 km, azonban dél felé haladva fokozatosan kiszélesedik. A völgy Galgagutától északra hátas típusú alacsony középhegység, míg attól délre közepes magasságú dombsági domborzati típusok veszik körül.

Városunk megközelíthetősége

Aszód közúton Budapesttől 45, Gödöllőtől 14, Hatvantól 16 km-re található.  A település közlekedési csomópont, amit már a török időkben kettészelt a Kassára, s onnan Galíciába vezető országút, mely a postakocsi járatok megindulásával a 9-es számot kapta. 1769-ben Grassalkovich Antal áthelyeztette ugyan a nyomvonalat saját birtokára, Bagra, de jó tízéves küzdelem után 1848-ban újra Aszódon ment át a közlekedés. A ma már 3-as számmal jelölt főútvonal azóta is áthalad a városon, ráadásul ezen szakaszának forgalma épp a település főutcáján duzzad meg abból kifolyólag, hogy itt csatlakoznak hozzá a 2108-as Acsa-Galgamácsa-Iklad és a 2109-es Verseg-Kartal irányából érkező alsóbbrendű utak. A város az M3-as autópályáról a bagi csomópont felől közelíthető meg.

Aszód vasúti megközelítése is kedvező, mivel a település a 80a számú Budapest-Hatvan elővárosi vonalon helyezkedik el, továbbá kiindulópontja a 77-es Aszód-Vácrátót és 78-as Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonalnak is.