A LEGJOBB VÉDEKEZÉS A MEGELŐZÉS, MÉG MINDIG!

Karácsony közeledtével, figyelemmel az interneten történő tömeges vásárlásra, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet közleményt tett közzé:

A közleményben arra figyelmeztetnek, hogy egyre több az interneten történő csalás, a kiberbűnözők bevett módszereként adathalász (phishing) támadást használnak, abból a célból, hogy érzékeny adatokat csaljanak ki a felhasználóktól, vásárlóktól. Mindezt leggyakrabban e-mail, SMS, vagy a közösségi média hálózaton keresztül küldött üzenet formájában teszik, de előfordulhat, hogy telefonon keresik fel áldozatukat. Az online vásárlásoknál a támadók pénzszerzésre, valamint pénzügyi és/vagy személyes adatok megszerzésére törekednek.

Minden esetben kellő elővigyázatossága kell fogadni az ismeretlen, idegen személyek által kezdeményezett elektronikus leveleket. Előzetes vizsgálat nélkül ne kattintsunk az e-mail-ben megküldött hivatkozásokra, illetve ne az e-mailben kapott hivatkozást követve jelentkezzünk be a szolgáltatók, webshopok weboldalára, hanem a látható webcímet (URL-t) begépelve látogassuk meg a kívánt oldalt. Mindig ellenőrizzük a feladót, illetve a webáruházat, amelynek szolgáltatásait igénybe kívánjuk venni. Javasolt olyan megbízható helyről – lehetőség szerint utánvétes fizetést választani – vásárlásunkat tanácsos egy külön erre a célra létrehozott virtuális bankkártyáról vagy hitelkártyáról elvégezni.

Az adathalász levelek száma évről évre emelkedő tendenciát mutat, amelyek nem csak vásárlásra ösztönöznek, hanem bank, biztosító vagy bármely szolgáltató nevében érkezhet pl. hátralékról szóló levél, ahol befizetés mellett személyes adataink (e-mail cím, jelszó etc.) is veszélyben vannak.

Amennyiben adathalászatra utaló eseményt érzékel, vagy annak áldozatává vált, akkor haladéktalanul értesítse az esetről az érintett szolgáltatót, vagy tegyen feljelentést. A biztonságos online vásárlás, valamint a zavartalan pihenés érdekében az NBSZ NKI csatolt kiadványában leírtakra érdemes odafigyelni: https://nki.gov.hu/wp-content/uploads/2019/11/Black_friday_-compressed-NBSZ-NKI.