TÁJÉKOZTATÓ A SÜRGŐSSÁGI FOGÁSZATI ELLÁTÁSRÓL

A Magyar Közlönyben megjelent, 10/2020. (III. 14.) EMMI rendelet alapján a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet ideje alatt a fogorvosi alapellátók csak sürgősségi beavatkozásokat végezhetnek. Az aszódi fogaszatra vonatkozó ellátásrend az alábbiakban olvasható:

2. § A háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 25.) EüM rendelet a következő 23. §-sal egészül ki: “23. § (1) A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet (a továbbiakban: veszélyhelyzet) időtartama alatt fogorvosi alapellátás keretében csak a 4. § (4) bekezdés e) pontja szerinti sürgősségi ellátás nyújtható.”

A veszélyhelyzet időtartama alatt az alábbi fogorvosi beavatkozások végezhetőek:

. a fogak friss baleseti sérüléseinek elsődleges ellátása (visszahelyezés, sínezés, gyógyszeres kötés, foghúzás),

. a fogból kiinduló gyulladások ellátása (fog üregének megnyitása, foghúzás),

. a fogmeder gyulladás, bölcsességfog körüli gyulladt lágyrész-szövetek konzervatív kezelése,

. a szájüregen belüli tályog megnyitása,

. a nyelést vagy/és légzést akadályozó idegentest eltávolítása,

. a szájnyálkahártya és az ajak akut gyulladásos megbetegedéseinek gyógyszeres ellátása,

. állkapocs-ficam visszahelyezése,

. a frissen tört állcsont nyugalomba helyezése.

. a háromosztatú ideg által kiváltott roham helyi érzéstelenítéssel történő csillapítása, valamint

. bármilyen eredetű szájüregi vagy szájüreg környéki vérzés csillapítása (tampon, fedőkötés, véralvadást fokozó gyógyszerek helyi alkalmazása, varrat).

Az Albert Schweitzer Kórház döntése alapján a szakorvosi rendelőintézet visszavonásig 7-15 óra között van nyitva, a fogászaton ezért délelőttönként 8-11-ig tartunk ügyeleti betegfogadást, kizárólag sürgősségi ellátással, és előzetes telefonos egyeztetés alapján. (+36 28 500-790 (118-as mellék) vagy +36-30-823-6791

Mivel minden orvos-beteg találkozás számát csökkenteni szükséges, ezért csak a valóban sürgős eseteket tudjuk fogadni és ellátni. Az ellátás korlátozott, mivel forgóeszközöket nem használhatnak (a levegőben maradó, potenciálisan fertőző aerosolt képez), de rendelkezésre állnak a sürgősségi panaszokkal jelentkezők számára.

Sürgősségi fogászati betegellátás rendelési időn kívül:

Szombat, vasárnap, munkaszüneti és ünnepnapokon: 8.00-13.00 óráig és 14.00-19.00 óráig  Hétköznap éjszakai ügyelet: 20:00-7:00-ig  1088 Budapest, Szentkirályi u. 40.

Dr. Szűcs Zsófia Eszter

            fogorvos