Kezdőlap

Lábbusz Program

Mi az a LÁBBUSZ?

A LÁBBUSZ vagy PEDIBUSZ a lényegét tekintve: iskolás gyermekek csoportos, gyalogos iskolába járása szervezett formában, felnőtt kísérettel.

Mi a kezdeményezés célja?

A gyermekek napi testmozgásának növelése és a gépjárműforgalom csökkentése.

Milyen hozadékai lehetnek a LÁBBUSZ Program elindításának?

A gyermekek között új barátságok szövődnek.
A szülőket tehermentesíti és számukra időt takarít meg.
Az utakon és az iskolák körül reggel kialakuló zsúfoltság, torlódások csökkenése.
A generációk közötti távolság csökkenése.
A gyalogosközlekedés szabályainak elsajátítása.
A környezettudatos szemlélet fejlődése.
A közösségi gondolkodás kialakulása.
Az egészéges életmódra nevelés elősegítése.
A gyermekek számára a pontosság megtanulása.

Hol működik ilyen szolgáltatás?

Hozzánk legközelebb Gödöllőn, ahol nyugat-európai minták alapján szervezték meg a szolgáltatást, de hazánk és a Székelyföld számos városában, köztük testvérvárosunkban, Nyárádszeredában is meghonosodott.

Hogyan működik?

Civil szervezetek és/vagy önkéntesek szervezésében, jellemzően önkormányzati koordinációval és támogatással. Az önkormányzat szerepvállalására két okból van szükség, egyrészt a felelősségvállalás, másrészt a szükséges források kiszámítható biztosítása miatt.

Milyen korú gyermekek vehetnek részt a LÁBBUSZ Programban?

6 évnél idősebb, általános iskolát elkezdett gyermekek. Más településeken jellemzően az általános iskolák alsó tagozatára járó diákok teszik ki az lábbuszozók zömét.

Milyen feltételei vannak a LÁBBUSZ-os utazásnak?

A szülő/gondviselő részéről az Adatkezelési tájékoztató megismerése és tudomásul vétele, illetve a Jelentkezési lap kitöltése. A járatokon csak azok a gyermekek utazhatnak, akiket regisztráltak a programba!

Milyen magatartási szabályok vonatkoznak az utasokra?

A magatartási szabályokat a házirend részletesen tartalmazza, azok betartása kötelező érvényű. A magatartási szabályok be nem tartása két figyelmeztetés után a további részvételből való kizárást vonhatja maga után.

Ki lehet önkéntes?

Olyan felnőtt személy, akit az önkéntes csoport szervezői alkalmasnak ítélnek a feladat elvégzésére. Fő szempont a kiegyensúlyozott személyiség, a megbízhatóság és a pontosság. Előnyt jelent, de nem feltétel a pedagógusi tapasztalat. Jelentkezni az Adatkezelési tájékoztató megismerése és tudomásul vétele után, az Önkéntes kísérőknek szóló jelentkezési lap kitöltésével lehet.

Milyen elvárások vannak az önkéntesekkel kapcsolatban?

A megbízhatósággal és pontossággal nyerhetjük el a szülők és az intézmények bizalmát. Az önkéntesektől azt várjuk, hogy

rendszeresen vállaljanak járatkísérést,
tartsák magukat a beosztáshoz,
tartsák a járatok menetrendjét,
felelősségteljesen vezessék a járatokat,
vegyenek részt a program népszerűsítésében,
jelezzék a szervezőknek a felmerülő problémákat, javaslatokat,
vegyenek részt a képzéseken és a csapatépítő alkalmakon.

Mi az önkéntesek feladata?

Az önkéntesek többféle feladatban vehetnek részt, de elősorban a gyermekek iskolába kísérésében van feladatuk. Ez azt jelenti, hogy adott nap(ok)on, egy előre meghatározott útvonalon elkísérik a gyermekeket az iskolába. Ezenkívül a koordinációs, a kommunikációs és a csapatépítési feladatokat is önkéntesek látják el.

Hogyan zajlik az iskolába kísérés?

A járat indulása előtt az önkéntes kísérő legalább 10 perccel korábban megjelenik az indulási megállóban és várja a gyerekeket. Egy járatot min. ketten kísérnek, egyikük elől, a másikuk hátul zárja a csoportot. A járat indulásakor a gyerekeket párba rendezik és az út során tartják az alakzatot. A járat előre kitűzött útvonalon halad és csak a megállókban vesz fel utasokat. A megállók helyét és a járat indulását az adott megállókból táblák jelzik. Az utas ezután már csak a végállomásokon szállhat le (Csengey Gusztáv Általános iskola, EGA gimnázium, EGA általános iskola). A menetidőt szigorúan tartani kell! Az út során kötelezően be kell tartani a KRESZ szabályait!

Hány kísérő kell egy járathoz?

Minden járathoz két kísérő és egy tartalék kísérő szükséges. Ez egy átlagos 5 tanítási napból álló héten min. 2+1, max. 10+5 fő járatonként.

Hogyan történik az önkéntesek beosztása?

Az önkéntes előzetesen jelzi, hogy mely napokon és mely útvonalon tud feladatot vállalni. Ezt lemondani legkésőbb 48 órával a járatindulás előtt lehet. A 48 órán belül bekövetkező betegség vagy vis maior helyzet esetén, mely a feladatvállalást meghiúsítja, azonnal hívni kell a szervezési ügyeletest, aki gondoskodik a helyettesítés megszervezéséről. Az aktuális havi beosztást az előző hónap 25. napjáig közzétesszük a www.aszod.hu/labbusz aloldalon.

Szükséges-e bármilyen képzés a járatkíséréshez?

Az önkéntes vállalja, hogy évente egyszer megjelenik a KRESZ képzésen. A későbbiekben elősegély képzést is szeretnénk tartani.

Jár-e valamilyen juttatás az önkénteseknek?

Nem. A járatkíséréshez szükséges eszközöket (láthatósági mellény, nyakpánt, képzési költségek stb.) a LÁBBUSZ program ingyenesen biztosítja az önkéntesek számára.

Csapatépítés

A programban résztvevők önkéntesek számára augusztus és január végén képzési, minden résztvevő számára pedig tanévenként legalább kétszer csapatépítési alkalmakat (szalonnasütés, főzés, kirándulás stb.) tartunk.

Önkénteseink

Asztalos Sarolta
Barnáné Vankó Mónika
Bártfainé Kalina Éva
Benkó Norbert
Braun Krisztina
Czifráné Hévíz Éva
Csányi Ernőné
Eszes Katalin
Hajdú Zsófia Csenge
Kádárné Jeney Judit
Katona Anna
Kovács Ferencné
Kovács László
Kristóf Pálné
Lippai Anett
Lőrincz Helén
Márta Bettina
Molnár Sándor
Nagy Judit
Ocsovai Katalin
Pacsika György
Pásztorné Meskó Emese
Pénzes Tiborc Szabolcs
Pénzesné Győr Enikő
Péter Katalin
Péter Sándorné
Rápolty Dávid
Répásiné Veres Ágota
Turek Ágnes
Virág Ildikó

Útvonalak

A járatokat négy útvonalon indítjuk, amiket színekkel (sötétkék, világoskék, piros, zöld) neveztünk el.
(A képek új ablakban megnyitva nagyíthatók!)


A Széchenyi utcából az EGA intézményeibe


A Széchenyi utcából a Csengey Gusztáv Általános Iskolába


A Kondoros térről az EGA intézményeibe és a Csengey Gusztáv Általános Iskolába


A lakótelepről a Csengey Gusztáv Általános Iskolába és az EGA intézményeibe


Mi történik, ha késik a járat?

Nagyon fontos a menetrend szigorú betartása, azaz a járat nem késhet! Ha a járatkísérő önkéntesek csúszást észlelnek a menetrendben, a szabályok betartásával, észszerű határok között mindent meg kell tenniük a késés kiküszöbölése érdekében. Ha a késés nem behozható, hívniuk kell a heti szervezési ügyeletest, aki értesíti a késéssel érintett oktatási intézményt. A szolgáltatás beindításakor egy heti türelmi időt fogunk kérni az iskoláktól az esetleges késések miatt.

Mi történik rossz időjárási körülmények esetén?

A járatok rossz időjárás esetén (pl. esőben, hidegben) is indulnak. Járatkimaradás csak szélsőséges időjárás esetén történhet. Ilyenkor a szülő/gondviselő 6:30-ig emailben kap erről értesítést.

Elérhetőségeink

Email: labbusz@aszod.hu
Facebook: aszodlabbusz


Letölthető dokumentumok