Kezdőlap > Városháza > Hirdetőtábla > Közérdekű információk

Közérdekű információk

Tájékoztató a Bursa Hungarica pályázatok eredményéről

A 2018. évi fordulóra összesen 11 fő nyújtott be pályázatot Az érvényes pályázatot benyújtók száma: 7 fő.

Aszód  Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Művelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sport Bizottsága a 2017. november 30. napján tartott ülésén  6 főt részesített támogatásban, 1 fő támogatási kérelmét elutasította, mert a becsatolt dokumentumok alapján az egy főre jutó jövedelem meghaladta a 126/2017. (IX.21.) Kt. határozatban meghatározott összeget.

A 6 fő támogatott pályázó részére 4 000 Ft/fő ösztöndíj került megállapításra egy hónapra.

Eredményes tanulást kívánunk felsőfokú tanulmányaikkal összefüggésben.

A NAV internetes oldalán nyújt segítséget a biztonságos internetes vásárláshoz

A biztonságos internetes vásárláshoz nyújt segítséget a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjának új információs felülete, amelyen egyebek mellett a külföldről rendelt áruk esetében fizetendő vámokról és egyéb közterhekről tájékozódhatnak a vásárlók. :

Az adóhivatal tapasztalatai szerint egyre népszerűbb az internetes vásárlás, és folyamatosan nő az Európai Unión kívülről szállított küldemények száma is. Annak érdekében, hogy a megrendelt termékek gyorsan és biztosan célba érjenek, elengedhetetlen a pontos adminisztráció, ebben segít a NAV honlapjának új információs felülete, amely a https://www.nav.gov.hu/nav/internetes_vasarlas   linken érhető el. :

Példaként említették, hogy a honlapon olvasható információk segítségével a vásárló még a termék rendelése előtt ki tudja számolni, milyen költségekkel jár az Európai Unión kívüli országokból érkező árucikkek internetes vásárlása – írták. :

Arra is felhívták a figyelmet, hogy mielőtt valaki leadja internetes rendelését, fontos tájékozódnia az adó- és vámjogszabályokról. Alapvető információ, hogy az árut az Európai Unió területéről vagy unión kívüli országból szállítják-e. Gyakran ugyanis az Európai Unió valamely tagállamából rendelt áru gyártási, raktározási helye az unión kívüli ország, ezért amikor beérkezik az EU-ba a termék, azt vámkezeltetni kell. Ez vám- és adófizetési kötelezettséggel, valamint a postai szolgáltató adminisztrációs díjával járhat. A postaforgalomban érkező küldeményeket a Magyar Posta Zrt. kezeli – tették hozzá. :

MTI

Lakossági felhívás a 2017/2018. évi influenza védőoltás felvételéről

Az őszi-téli időszakban gyakoriak a légúti megbetegedések zárt közösségekben, a lakosság körében szétszórtan, vagy kifejezetten járványos formában. E betegségeket egyes baktériumokon kívül 5 víruscsalád mintegy 175 tagja képes kiváltani. Ezeket gyakran influenzának nevezik, azon téves elgondolás alapján, hogy ez egy gyűjtőnév a hűléses, lázas, hurutos tünetekkel járó betegségek jelölésére.

Az igazi influenza az influenzavírusok által okozott gyakran súlyos lefolyású, illetve szövődményekkel járó légúti megbetegedés. A legjellemzőbb tünetek: láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, ízületi, illetve izomfájdalom, általános levertség, fáradékonyság.

A magas láz a csecsemők, az idősek és a tartós betegségben szenvedők számára veszélyes: megterheli a szívet, a tüdőt, felboríthatja az anyagcserét (cukorbetegség), de ronthatja a vese-, máj- és vérképzőszervi betegségben szenvedők állapotát is. Gyakrabban lépnek fel szövődmények hörghurut, tüdőgyulladás a krónikus betegségekben szenvedőknél, az időseknél és a dohányosoknál. A betegség megelőzése szempontjából fontos, hogy a járványos időszakban kerülni kell a zárt helyeket, a tömeget. A beteg pár napig maradjon otthon. A megelőzés másik, és leghatékonyabb módja az időben megkapott védőoltás.

Ebben az évben is lehetőség nyílik a 60 éven felüliek, valamint életkortól függetlenül egyes krónikus betegségben szenvedő személyek térítésmentes influenza elleni védőoltására.

Az influenza elleni oltásnak az a célja, hogy egyéni védelmet nyújtson azoknak, akiknél egy esetleges influenzavírus-fertőzés súlyos lefolyású, illetve szövődményekkel járó lehet.

Kiknek ajánlott az influenza elleni védőoltás?

Minden 60 évesnél idősebb személynek, továbbá életkortól függetlenül a krónikus légzőszervi betegségben szenvedőknek, pl. asztmás betegeknek, szív-, érrendszeri betegségben szenvedőknek, cukorbetegnek, krónikus máj- és vesebetegeknek, daganatos vagy más betegség miatt csökkent védekezőképességű személyeknek, illetve várandósok és gyermekvállalást tervezők.

A védőoltás beadásának pontos időpontjáról a háziorvosától tájékozódhat.

A kórokozó változékonysága miatt minden évben új oltóanyagot állítanak elő és az oltást is minden évben újra be kell adatni. A hazai influenza vakcina élő vírust nem tartalmaz, így megbetegedést nem okozhat. Az oltást követően csak igen ritkán lépnek fel olyan nem kívánt mellékhatások, mint láz, fejfájás. Helyi reakció (bőrpír, duzzanat az injekció helyén) az oltottak mintegy 20%-ánál jelentkeznek, de ezek a reakciók általában enyhék és 1-2 napon belül elmúlnak.

A térítésmentes oltások mellett gyógyszertárakban vényre beszerezhető az influenza elleni oltóanyag. Az influenza elleni széleskörű védekezés érdekében fontos, hogy minél nagyobb számú oltásra kerüljön sor.

Az influenza az egyetlen klasszikus vírusfertőzés, amely még napjainkban is világjárványokat képes létrehozni, s amely 1-3 évenként országokra, vagy egy-egy földrészre kiterjedő olyan járványokat okoz, amelyekben viszonylag rövid idő alatt igen nagyszámú megbetegedés fordul elő.

Az elmúlt évek csendesebb időszakait inkább vihar előtti csendnek, mint kedvező előjelnek kell tekinteni, mivel minél több csendesebb járványt élünk át, annál közelebb kerülünk egy új világjárvány kialakulásához.

AZ INFLUENZA MEGELŐZHETŐ!

Ne adjon esélyt az influenzának, oltassa be magát!

Szíves közreműködését előre is köszönjük!

Dr. Bhőm András                       dr. Vörös József
járási hivatalvezető                  járási tisztifőorvos

Falugazdász fogadó órák

A falugazdász elérhetőségét és fogadó óráit a csatolt dokumentumban tekinthetik meg.
Falugazdász fogadó órák

Maczó Tamás  falugazdász
Gödöllői körzetközpont
2100 Gödöllő, Szabadság tér 1.
Mobil: +36 30  418 3789
E-mail:  maczo.tamas@nak.hu
Web: www.nak.hu

PREGA 2018 Konferencia és kiállítás Program

Tisztelt kamarai tag! Tisztelt kiemelt partnerünk!

A PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítást immár 4. alkalommal szervezi meg az Agroinform.hu mezőgazdasági portál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködésben. Az esemény fókuszában idén a megoldások és a megtérülés áll.

A konferenciára idén mintegy 700, a precíziós gazdálkodásban érdekelt résztvevőt várnak, akik a közel 70 elismert szakember előadásának segítségével olyan megoldásokat ismerhetnek meg, amelyek Magyarországon még nem elterjedtek, vagy még nem is léteznek. A mintegy 35 szakmai kiállítói standon ezeknek a megoldásoknak a gyakorlati bemutatóját is megtekinthetik az érdeklődők.

A konferencia hagyományaihoz ragaszkodva ez alkalommal is neves külföldi előadók számolnak be a precíziós gazdálkodás nemzetközi irányairól és előrelépéseiről, köztük Dr. Nicolas Temblay, a Nemzetközi Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnöke és Viacheslav I. Adamchuk, a Nemzetközi Precíziós Gazdálkodási Egyesület (ISPA) főtitkára.

A konferencia plenáris előadásai után szántóföldi, kertészeti, állattartási és élelmiszeripari szekciókra osztva folytatják a szakmai munkát, ezzel is biztosítva azt, hogy a résztvevők az érdeklődési körüknek megfelelő szakmai információkkal gazdagodjanak.

A rendezvény időpontja: 2018. február 21.
Helyszíne a Hotel Aquaworld Resort****, Budapest, 1044 Budapest, Íves út 16.
Ha részvételi szándékát komolyan gondolja, február 11-ig az alábbi linken regisztráljon: https://www.agroinform.hu/prega_nak
További információ a www.prega.hu oldalon található.

 

Tájékoztató az őszi, téli és tavaszi szünidei gyermekétkeztetésről  a 2017/2018 tanévre

Tájékoztatás honlapra
Szülői Nyilatkozat szünidei étkezés