Kezdőlap > Városháza > Hirdetőtábla > Közérdekű információk

Közérdekű információk

A NAV internetes oldalán nyújt segítséget a biztonságos internetes vásárláshoz

A biztonságos internetes vásárláshoz nyújt segítséget a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjának új információs felülete, amelyen egyebek mellett a külföldről rendelt áruk esetében fizetendő vámokról és egyéb közterhekről tájékozódhatnak a vásárlók. :

Az adóhivatal tapasztalatai szerint egyre népszerűbb az internetes vásárlás, és folyamatosan nő az Európai Unión kívülről szállított küldemények száma is. Annak érdekében, hogy a megrendelt termékek gyorsan és biztosan célba érjenek, elengedhetetlen a pontos adminisztráció, ebben segít a NAV honlapjának új információs felülete, amely a https://www.nav.gov.hu/nav/internetes_vasarlas   linken érhető el. :

Példaként említették, hogy a honlapon olvasható információk segítségével a vásárló még a termék rendelése előtt ki tudja számolni, milyen költségekkel jár az Európai Unión kívüli országokból érkező árucikkek internetes vásárlása – írták. :

Arra is felhívták a figyelmet, hogy mielőtt valaki leadja internetes rendelését, fontos tájékozódnia az adó- és vámjogszabályokról. Alapvető információ, hogy az árut az Európai Unió területéről vagy unión kívüli országból szállítják-e. Gyakran ugyanis az Európai Unió valamely tagállamából rendelt áru gyártási, raktározási helye az unión kívüli ország, ezért amikor beérkezik az EU-ba a termék, azt vámkezeltetni kell. Ez vám- és adófizetési kötelezettséggel, valamint a postai szolgáltató adminisztrációs díjával járhat. A postaforgalomban érkező küldeményeket a Magyar Posta Zrt. kezeli – tették hozzá. :

MTI

 

Tájékoztató Aszód Város  készülő Települési Arculati Kézikönyvéről

Felhívom a tisztelt Lakosság figyelmét Aszód  Város Önkormányzat Képviselő-testülete a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 48/2017. (IV. 12.) határozata és a 314/2012. (XI. 8,) Korm. rendelet 29. § szakasza alapján, hogy ASZÓD város  Településképi Arculati Kézikönyvének munkaközi anyaga elkészült.

A nyilvánosság és a közösségi ellenőrzés lehetőségeinek biztosítása érdekében tájékoztatásul közlöm, hogy a város hivatalos honlapján (www. aszod.hu) a partnerségi egyeztetés során közlendő dokumentum: Aszód Települési Arculati Kézikönyve munkaközi anyaga  közlésre került a „Hírek/Partnerségi egyeztetés” menüpont alatt.  Papír alapon ügyfélfogadási időben a Városüzemeltetési és  Műszaki osztályon is megtekinthetőek, megismerhetőek a Kossuth u. 59. szám alatt.

Aszód, 2017. augusztus 31.

Sztán István
                                                                                                                polgármester

Településképi Arculati Kézikönyv készítése

A 2016. július 23-án hatályba lépett, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény értelmében Aszód  Város Önkormányzata településképi arculati kézikönyv elkészítését és településképi rendelet megalkotását kezdeményezte.
A településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet tartalmát a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet határozza meg. Mindkét dokumentum elfogadásának határideje 2017. szeptember 30.
A településképi Arculati kézikönyv olyan szemléletformáló dokumentum, amelyben – a településképi követelmények megalapozása érdekében – meg kell határozni a településkaraktert formáló településképi jellemzőket; a településképi szempontból egymástól jól elkülönülő településrészeket, azok arculati jellemzőit és értékeit; továbbá tartalma kiterjed a településkép minőségi formálására vonatkozó javaslatokra, és a településképhez illeszkedő építészeti elemekre is.
A településképi rendelet az arculati kézikönyv alapján készül el és a településképi követelmények meghatározásával, önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer kialakításával, illetve településkép-érvényesítési eszközök alkalmazásával biztosítja a településkép védelmét.
A kézikönyv nem kizárólag szakembereknek készül. Elsősorban a települési döntéshozók és a lakosság tájékoztatását segítő, szemléletformáló kiadvány. A jogszabályok útvesztője helyett röviden, lényegre törően, és mindenki számára érthető módon mutatja be egy közösség környezetalakítással kapcsolatos elvárásait. A kézikönyv összegyűjti a település helyi építészeti stílusjegyeit és azokat a minőségi elvárásokat, melyeket egy építkezésnél figyelembe kell venni. Az elkészült kiadvány közérthető formában, jó példák bemutatásával segítséget nyújt az építtetők és építészek számára.
A kézikönyv készítésénél kiemelten fontos szempont, hogy azt széles körű helyi támogatás övezze, hiszen hosszú távon befolyásolja a település épített és természeti környezetének alakulását, így a település életét. A készítésébe ezért be kell vonni a lakosságot, a helyi civil szervezeteket, a város gazdaságának meghatározó szereplőit, hogy érdemi módon beleszólhassanak otthonuk, környezetük alakításába. A partnerségi egyeztetés szabályait önkormányzati határozat rögzíti
A vonatkozó kormányrendelet alapján a partnerségi egyeztetést a készítés során két alkalommal is le kell folytatni: először a kézikönyv összeállításának megkezdésekor, másodszor a már végleges formába öntött dokumentumot kell véleményeztetni a Képviselő-testületi elfogadás előtt. Az alábbi linken megtekinthető egy fiktív magyar település (Magyarszéphely) részére készített minta kézikönyv. Az ebben lévő szövegek, képek, ábrák alapján képet alkothatnak arról, mi is az arculati kézikönyv lényege, célja.

Ezen linken találja meg a minta kézikönyvet

Lakossági felhívás a 2017/2018. évi influenza védőoltás felvételéről

Az őszi-téli időszakban gyakoriak a légúti megbetegedések zárt közösségekben, a lakosság körében szétszórtan, vagy kifejezetten járványos formában. E betegségeket egyes baktériumokon kívül 5 víruscsalád mintegy 175 tagja képes kiváltani. Ezeket gyakran influenzának nevezik, azon téves elgondolás alapján, hogy ez egy gyűjtőnév a hűléses, lázas, hurutos tünetekkel járó betegségek jelölésére.

Az igazi influenza az influenzavírusok által okozott gyakran súlyos lefolyású, illetve szövődményekkel járó légúti megbetegedés. A legjellemzőbb tünetek: láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, ízületi, illetve izomfájdalom, általános levertség, fáradékonyság.

A magas láz a csecsemők, az idősek és a tartós betegségben szenvedők számára veszélyes: megterheli a szívet, a tüdőt, felboríthatja az anyagcserét (cukorbetegség), de ronthatja a vese-, máj- és vérképzőszervi betegségben szenvedők állapotát is. Gyakrabban lépnek fel szövődmények hörghurut, tüdőgyulladás a krónikus betegségekben szenvedőknél, az időseknél és a dohányosoknál. A betegség megelőzése szempontjából fontos, hogy a járványos időszakban kerülni kell a zárt helyeket, a tömeget. A beteg pár napig maradjon otthon. A megelőzés másik, és leghatékonyabb módja az időben megkapott védőoltás.

Ebben az évben is lehetőség nyílik a 60 éven felüliek, valamint életkortól függetlenül egyes krónikus betegségben szenvedő személyek térítésmentes influenza elleni védőoltására.

Az influenza elleni oltásnak az a célja, hogy egyéni védelmet nyújtson azoknak, akiknél egy esetleges influenzavírus-fertőzés súlyos lefolyású, illetve szövődményekkel járó lehet.

Kiknek ajánlott az influenza elleni védőoltás?

Minden 60 évesnél idősebb személynek, továbbá életkortól függetlenül a krónikus légzőszervi betegségben szenvedőknek, pl. asztmás betegeknek, szív-, érrendszeri betegségben szenvedőknek, cukorbetegnek, krónikus máj- és vesebetegeknek, daganatos vagy más betegség miatt csökkent védekezőképességű személyeknek, illetve várandósok és gyermekvállalást tervezők.

A védőoltás beadásának pontos időpontjáról a háziorvosától tájékozódhat.

A kórokozó változékonysága miatt minden évben új oltóanyagot állítanak elő és az oltást is minden évben újra be kell adatni. A hazai influenza vakcina élő vírust nem tartalmaz, így megbetegedést nem okozhat. Az oltást követően csak igen ritkán lépnek fel olyan nem kívánt mellékhatások, mint láz, fejfájás. Helyi reakció (bőrpír, duzzanat az injekció helyén) az oltottak mintegy 20%-ánál jelentkeznek, de ezek a reakciók általában enyhék és 1-2 napon belül elmúlnak.

A térítésmentes oltások mellett gyógyszertárakban vényre beszerezhető az influenza elleni oltóanyag. Az influenza elleni széleskörű védekezés érdekében fontos, hogy minél nagyobb számú oltásra kerüljön sor.

Az influenza az egyetlen klasszikus vírusfertőzés, amely még napjainkban is világjárványokat képes létrehozni, s amely 1-3 évenként országokra, vagy egy-egy földrészre kiterjedő olyan járványokat okoz, amelyekben viszonylag rövid idő alatt igen nagyszámú megbetegedés fordul elő.

Az elmúlt évek csendesebb időszakait inkább vihar előtti csendnek, mint kedvező előjelnek kell tekinteni, mivel minél több csendesebb járványt élünk át, annál közelebb kerülünk egy új világjárvány kialakulásához.

AZ INFLUENZA MEGELŐZHETŐ!

Ne adjon esélyt az influenzának, oltassa be magát!

Szíves közreműködését előre is köszönjük!

Dr. Bhőm András                       dr. Vörös József
járási hivatalvezető                  járási tisztifőorvos

Falugazdász fogadó órák

A falugazdász elérhetőségét és fogadó óráit a csatolt dokumentumban tekinthetik meg.
Falugazdász fogadó órák

Maczó Tamás  falugazdász
Gödöllői körzetközpont
2100 Gödöllő, Szabadság tér 1.
Mobil: +36 30  418 3789
E-mail:  maczo.tamas@nak.hu
Web: www.nak.hu

 

TÁJÉKOZTATÁS a falugazdász  év végi ügyfélfogadásról

2017.12.18. –tól 2018.01.08. –ig folyamatosan a Falugazdászok félfogadása munkanapokon, ügyfélfogadási időben a Gödöllői Szolgáltató Központban valósul meg.
2100 Gödöllő, Szabadság tér 1. tel.: +36 28 422 477
2018.01.09. –től a már megszokott helyen és időben áll a Tisztelt gazdálkodók rendelkezésére.

Tájékoztató az őszi, téli és tavaszi szünidei gyermekétkeztetésről  a 2017/2018 tanévre

Tájékoztatás honlapra
Szülői Nyilatkozat szünidei étkezés