Üdvözöljük Aszód városában!

Szeretettel és tisztelettel köszöntöm Önöket városunk megújult honlapján. Honlapunkat úgy alakítottuk ki, hogy Önök egyaránt hasznos, értékes és könnyen elérhető információhoz jussanak az önkormányzat és intézményei tevékenységéről, városunk társadalmi és kulturális életéről, értékeiről, továbbá segítséget nyújtson mindennapi ügyeik intézésében.

Legfrissebb híreink

Lomtalanítás és elektronikai hulladék gyűjtés

Illusztráció: www.zoldhid.hu

Tisztelt aszódi lakosok!

A Zöld Híd B.l.G.G. Nonprofit Kft., mint Aszód város közszolgáltatója, idén is térítésmentesen biztosítja a lomtalanításba való hulladékok begyűjtését és elszállítását.
A LAKOSSÁGI LOMTALANÍTÁS IDŐPONTJA: 2018. MÁRCIUS 24., SZOMBAT.
A nagyméretű konténerek 8.00 ÓRA ÉS 14.00 ÓRA KÖZÖTT állnak az ügyfelek rendelkezésére.

A lomtalanítást és az elektronikai hulladékgyűjtést az alábbi gyűjtőpontokon végzik:

Falujárók útja 5/8.előtti parkoló
Falujárók útja 20. – szelektív sziget      mellett
Bercsényi utca – laktanya mellett
Régész utca 35. számmal szemben
Hajnóczy utca sarok
Kondoros tér Szabadság tér
Szőlő utca

A lomtalanításkor lerakható hulladékok: 

• bútorok (asztal, szék, szekrény, ágy, komód, stb.)
• egyéb fából készült tárgyak, amelyek a méretük miatt nem fémek el a hagyományos gyűjtőedényben
• szőnyeg, padlószőnyeg, matrac, ágynemű, textil, ruhanemű
• műanyag (linóleum ) padlók, kerti bútorok, műanyag medencék, műanyag játékok
• KIZÁRÓLAG személygépkocsi, kerékpár, motorkerékpár gumiabroncsok

A lomtalanításkor leadható elektronikai hulladékok:

• háztartási gépek (mikro,konyhai robotgép,hajszárító, hűtő, mosógép,mosogatógép)
• távközlési eszközök (telefon, mobiltelefon)
• szórakoztató elektronikai cikkek (laptop, számítógép-alkatrész, tévé, rádió, tablet)
• barkácsgépek, világítótestek

A lomtalanításkor TILOS lerakni az alábbi hulladékokat:

• vegyes települési hulladék (kommunális, háztartási)
• zöldhulladék
• szelektíven gyűjthető üveg, műanyag, papír hulladék
• veszélyes hulladék (festék, hígító, vegyszer, oldószer, fénycső, elem, akkumulátor)
• hungarocell, fáradt olaj, tintapatron
• inért hulladék (építési törmelék,bontásból származó anyag, csempe,járólap)
• nagyméretű gumiabroncsok (teherautó, munkagép gumiabroncs)

Tegyünk közösen környezetünk tisztaságáért! Fontos, hogy a lomtalanításba való hulladékok ne az erdőbe, vagy az árokpartra kerüljenek!Éljünk a Zöld Híd ingyenes lomtalanítási lehetőségével!

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
www.zoldhid.hu
http://www.facebook.com/www.zoldhid.hu

Településképi eljárások

Illusztráció: www.pixabay.com

Tisztelt Lakosság, Építtetők, Tervezők!

A 2017. év számos változást hozott a településfejlesztés és –rendezés területén. 2017. január 1-én hatályba lépett a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Eljr.) módosítása, valamint az év folyamán többször módosult a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Tktv.). A jogszabályváltozásokkal két új tervműfaj lépett életbe: a településképi arculati kézikönyv (TAK), valamint a településképi védelmi rendelet (TKR).

Aszód Város Képviselő-testülete 2017. decemberében elfogadta a város településképi arculati kézikönyvét, 2018. februárjában pedig megalkotta a településkép védelmi önkormányzati rendeletét, mely 2018. február 24-én hatályba is lépett.

A TAK szemléletformáló célt szolgál, mely a településképi követelményeket alapozza meg, tulajdonképpen a TKR szakmai munkaanyaga. A TAK-ban definiálásra került a város építészeti karakterét meghatározó településképi jellemzők, a településképi szempontból egymástól jól elkülönülő településrészek, azok arculati jellemzői és értékei, a településkép minőségi formálására vonatkozó javaslatok, valamint a településképhez illeszkedő építészeti elemek. A kézikönyv tartalmazza a helyi épített örökség védendő elemeit, objektumait sok színes képpel bemutatva ezeket.

A TKR állapítja meg a helyi építészeti örökség területi és egyedi védelmét, a településképi szempontból meghatározó területeket, valamint a településképi követelményeket, szabályozza a településképi bejelentési- és véleményezési eljárást. A rendelet mellékletében került felsorolásra a helyi értékek jegyzéke, a helyi területi védelmemmel érintett utcák lehatárolása, valamint a településképi szempontból meghatározó területek térképi meghatározása is.

A TKR és a helyi építési szabályzat (a továbbiakban: HÉSZ) mellérendelt viszonyban áll egymással, mindkét rendelet egyaránt alkalmazandó. Közérthetően megfogalmazva, a TKR a „Hogyan és milyet lehet építeni?” kérdésre, míg a HÉSZ a „Hová, mit és mekkorát lehet építeni?” kérdésre ad válaszokat.

Felhívom a tervezők és az építtetők figyelmét, hogy 2018. február 24-t követően valamennyi építési tevékenység során kötelező betartani a TKR rendeletben foglaltakat, így az építési engedély köteles, vagy a nem építési engedély köteles, valamint az egyszerű bejelentési eljárást követően végezhető építési tevékenységek esetén is.

A TKR újra szabályozza a város területén a településképi bejelentési és véleményezési eljárás hatálya alá tartozó tevékenységek körét is, valamint új elemként kötelező szakmai konzultációt ír elő az egyszerű bejelentési eljárást megelőzően is.

A településképi véleményezési és bejelentési eljárás, valamint a településkép védelmi konzultáció és tájékoztató formanyomtatványon kezdeményezhető.

Az új rendelet alkalmazásával kapcsolatosan és időpont egyezetetésért kérem forduljanak a városi főépítészhez a foepitesz@aszod.hu email címen.

Sztán István
polgármester

Tájékoztatás általános iskolák 2018/2019. tanévre kijelölt felvételi körzetéről

Illusztráció: www.pixabay.com

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény  ( továbbiakban: Nkt.) 50. § (8) bekezdése alapján a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala meghatározta az általános iskolák felvételi körzetét, továbbá a pedagógiai szakszolgálatot ellátó intézmények működési körzetét.

A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 24. § (1b) bekezdése alapján a megyeszékhely szerinti járási hivatal a kijelölt körzetekről február utolsó napjáig tájékoztatja a települési önkormányzatokat, az illetékességi területén működő általános iskolákat, a tankerületi központokat, valamint az Nkt. 50. § (10) bekezdése szerinti esetben a nemzetiségi önkormányzatot.

A fentiek alapján tájékoztatjuk Önöket, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala által meghatározott általános iskolai felvételi körzethatárok megtekinthetők az alábbi linken:

hirdetmény felvételi körzethatárok

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a pedagógiai szakszolgálatot ellátó intézmények működési körzete is a fenti linken érhető el.

Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Hatósági Főosztály, Hatósági Osztály

Adathalász kísérlet (2018. február 26.)

Egy, az interneten terjedő adathalász (phishing) levélben ismeretlenek az OTP Bankra hivatkozva próbálnak meg személyes internetbelépéshez szükséges adatokat kicsalni az Otp Bank ügyfeleitől. Felhívjuk figyelmüket, hogy a levél hamis, és a levélben található hivatkozásra kattintva egy adathalász oldalra jutnak.

Ahogy már számos alkalommal, most is hangsúlyozzuk, az OTP Bank sem e-mailben, sem telefonon nem kér Önöktől bizalmas adatokat, mint pl. a szolgáltatás használatához, tranzakció végrehajtásához szükséges jelszót vagy SMS üzenetben küldött kódot. Kérjük, soha ne válaszoljon az ilyen jellegű e-mailekre!

Ha a tájékoztatás késve érte el Önt és adatait már megadta, kérjük, haladéktalanul lépjen kapcsolatba az OTP Bankkal a 06-1-3666-666 telefonszámon, vagy e-mailben.

A hitelintézet a visszaélési kísérlet kapcsán már megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket és jogi lépéseket.

Forrás: www.otpbank.hu

Biztonságos internethasználat

Illusztráció: www.police.hu

Az internet a mindennapok része. Használatával könnyebbé, egyszerűbbé tehetjük életünket. A virtuális tér azonban valós veszélyeket is jelent.

Digitálisan tárolt személyes és pénzügyi adataink megfelelő védelem hiányában illetéktelen személyekhez kerülhetnek. Az elkövetők módszerei időről-időre változnak, de az ajánlott biztonsági intézkedések és magatartási szabályok tudatos betartásával jelentősen csökkenthetőek a felmerülő kockázatok.

BIZTONSÁGOS KÖRNYEZET MEGTEREMTÉSE
A technikai megoldások jelentik az első lépcsőfokot. Gondoskodjunk arról, hogy a számítógépünk és az otthoni hálózatunk is biztonságos legyen.

Ennek érdekében:

• Rendszeresen frissítse számítógépén az operációs rendszert és az Ön által használt programokat, mobileszközein pedig az alkalmazásokat!

• A kártékony programok elleni védekezés céljából feltétlenül javasolt vírusírtó program telepítése és rendszeres frissítése!

• Számítógépén a felhasználói fiókok felületén állítsa be, hogy a fontosabb műveletekhez (például: program telepítése) a felhasználó engedélyére legyen szükség!

• Ne állítsa a böngésző biztonsági beállításait az ajánlott szint alá!

• Ismeretlen eredetű szoftvereket ne telepítsen!

TUDATOS INTERNETHASZNÁLAT

A legjobb zár és riasztó sem ér semmit, ha a tulajdonos átadja a kulcsot és a kódot, vagy nyitva hagyja az ajtót és nem kapcsolja be a riasztót. Az interneten keresztül érkező veszélyek néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhetőek:

• Csak ismerős feladó által küldött e-mail mellékletét nyissa meg!

• Soha ne adjon meg jelszót, PIN-kódot e-mailben küldött kérésre!

• Belépéskor mindig gépelje be az URL-címet, ne a kapott linkre kattintva lépjen be az oldalra!

• Online történő bankkártyás fizetésnél mindig győződjön meg arról, hogy az adott bank eredeti oldalán adja meg az adatokat, más oldalon (példuál: kereskedő oldalán) ne adja meg azokat!

• Felhasználói nevet és jelszót csak tanúsítvánnyal rendelkező (https-előtagú) oldalon adjon meg!

ADATAINK FOKOZOTT VÉDELME

Otthon az értékeink (készpénz, ékszer) védelmére további megoldásokat (értéktároló, széf) használunk. A digitálisan tárolt adatain védelme érdekében is fokozott körültekintéssel járjunk el: egyrészt, hogy illetéktelen személyek ne férjenek hozzá, másrészt elvesztésük (például: technikai probléma, szándékos károkozás) esetén is vissza tudjuk állítani őket:

• Ne adja meg senkinek felhasználói nevét és jelszavát!

• Közösségi oldalon ne legyen nyilvános a profilja, a személyes adatait, a megosztott tartalmakat csak az ismerősei láthassák!

• Csoportosíthatja ismerőseit, ezáltal korlátozhatja, hogy ki mit láthat.

• Egyéb oldalra vagy alkalmazásba közösségi profiljával történő bejelentkezés során ellenőrizze, hogy az oldal vagy alkalmazás milyen személyes adataihoz (születésnap, e-mail cím, ismerőseinek köre stb.) fér hozzá! Szükség esetén módosíthatja az elérhető információk körét.

• Más által is használt számítógépen – ha befejezte az internet használatát – minden esetben jelentkezzen ki a közösségi oldalról, levelezéséből! A böngésző bezárása nem elegendő.

• Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot fontos adatairól! Erre alkalmas lehet egy külső merevlemez, amit csak a biztonsági mentés idejére csatlakoztatunk a számítógéphez, vagy olyan online tárhely, amely tárolja a fájlok korábbi verzióját is.

100%-os biztonság nincs! DE: A biztonságos környezet megteremtésével, tudatos internetezéssel és adatainak fokozott védelmével biztonságosabbá tehetjük a világháló használatát.

Kapcsolódó dokumentum: Biztonságos_internethasználat

Forrás: ORFK Kommunikációs Szolgálat

Látogatási tilalom a hatvani Albert Schweitzer Kórházban

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÁS
Tekintettel, hogy az illetékességi területünkön az influenza-szerű megbetegedések száma átlépte a
járványküszöböt, a hatvani Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet saját hatáskörben eljárva
LÁTOGATÁSI TILALMAT rendel el
2018. február 07-től visszavonásig valamennyi fekvőbeteg ellátó osztály tekintetében.
A látogatási tilalom elrendeléséről értesítettük a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályát is.
A tilalom ideje alatt a kórház főépületének aulájába – a látogatási időhöz igazodva – recepció kerül kihelyezésre,
ahol a hozzátartozók számára lehetőséget biztosítunk a betegek részére hozott csomagok átadására, melyet
kollégáink személyesen adnak át a betegek számára.
A tilalom feloldásáról a kórház információs csatornáin keresztül haladéktalanul tájékoztatjuk a lakosságot.
Megértésüket megköszönve!

Forrás: www.askhatvan.hu

Az Aranykapu Bölcsőde és a Napsugár Óvoda és Szivárvány Tagóvoda nyári nyitva-és zárva tartásának időpontjai

Illusztráció: www.pixabay.com

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény  43. § (4) bekezdése szerint a bölcsőde nyári nyitvatartási rendjét a fenntartó hagyja jóvá. A fenntartó a bölcsődei szünet idejére a szülő, törvényes képviselő kérésére gondoskodik a gyermek intézményi gondozásának, nevelésének megszervezéséről.

A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet 37. § (3) bekezdés rendelkezése értelmében a fenntartó minden év február 15-éig tájékoztatja a szülőket a bölcsődei ellátást nyújtó intézmény, szolgáltató nyári nyitvatartási rendjéről. A nyári zárva tartás időtartamát a fenntartó legfeljebb öt hétben határozhatja meg.

Aszód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 4/2018. (I.25.) számú határozatával az önkormányzat fenntartásában működő Aranykapu Bölcsőde nyári nyitvatartási rendjét a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 43. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbiak szerint hagyta jóvá:

2018. július 16-tól augusztus 5-ig zárva tart.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 83. § (2) bekezdés b) pontja értelmében a fenntartó dönt az óvodába történő jelentkezés módjáról, az óvodai általános felvételi időpontról, az óvoda heti és éves nyitvatartási idejének meghatározásáról.

Az Nkt. 4. § 19. pontjában megfogalmazottak szerint a nevelési év az óvodában szeptember 1-jétől a következő év augusztus 31-éig tartó időszak. A 2017/2018-as nevelési évben a szolgáltatás felváltva szünetel a nyári zárva tartás idején, ennek rendjét a fenntartó hagyja jóvá.

A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 3. § (7) bekezdése értelmében az óvoda nyári zárva tartásáról legkésőbb február tizenötödikéig, a nevelés nélküli munkanapokról legalább hét nappal a zárva tartást megelőzően a szülőket tájékoztatni kell.

Aszód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 3/2018. (I.25.) számú határozatával az Önkormányzat fenntartásában működő Aszódi Napsugár Óvoda nyári nyitvatartási rendjét nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 83. § (2) bekezdés b) pontja értelmében kapott felhatalmazás alapján az alábbiak szerint hagyja jóvá:

Aszódi Napsugár Óvoda (Aszód, Szent Imre u. 1.)
2018. június 25-től– július 20.-ig nyári szünet miatt zárva lesz.
Szünet utáni első nevelési nap: 2018. július 23. (hétfő)

Szivárvány Tagóvoda (Aszód, Falujárók útja 5. )
2018. július 23-tól – augusztus 17.-ig nyári szünet miatt zárva lesz.
Szünet utáni első nevelési nap: 2018. augusztus 21. (hétfő)

Elfogadta a Pest megyei Közgyűlés a Pest Megyei Klímastratégiát

A Pest Megyei Klímastratégia kidolgozásának és végrehajtásának célja a megyei társadalmi, gazdasági szereplők érzékenyítése a klíma-változással kapcsolatos kihívásokra, valamint a szükséges intézkedések, beavatkozási irányok hatékony végrehajtásának elősegítése érdekében azok együttgondolkodáson alapuló meghatározása.

A Pest Megyei Klímastratégia kidolgozása a “Pest Megyei Klímastratégia kidolgozása és a Pest Megyei Éghajlatváltozási Platform létrehozása” című, KEHOP-1.2.0-15-2016-00011 projekt keretében valósul meg. A Klímastratégia tervezetének kidolgozását Pest Megye Önkormányzata konzorciumi partnere, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat végezte, széles körű együttműködésben, a Pest Megyei Éghajlatváltozási Platform ülésein, illetve a projekt keretében szervezett rendezvényeken a résztvevők aktív bevonásával, illetve az elhangzott javaslatok, észrevételek figyelembe vételével, illetve a Klímabarát Települések Szövetsége által kidolgozott módszertan és szakmai kontroll alapján.

A Pest Megyei Klímastratégia célul tűzi ki, hogy a klímaváltozás hatékony kezelését a megyében tudatosan, tervezett módon a többi szakpolitikai törekvés figyelembe vételével kell megoldani, mind a kibocsátások csökkentése, mind a várható káros hatásokhoz való alkalmazkodás, az ezekre való felkészülés, mind pedig a szemléletformálás terén – hiszen a hatások olyan komplex problémakört alkotnak, amelyre hatásos választ csak az ágazati stratégiákkal összehangolt klímastratégia adhat.

Pest Megyei Klímastratégia 2018-2030

Forrás: www.pestmegye.hu

Idén már a munkáltatók helyett is a NAV számol

2018-ban a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.

A munkavállalóknak idén januárban már nem kell nyilatkozniuk arról, kérik-e, hogy munkáltatójuk készítse el szja-bevallásukat, mert megszűnt a munkáltatói adómegállapítás. A NAV számukra is összeállítja a 2017-re vonatkozó szja-bevallási tervezetet. Ehhez semmilyen kérelmet nem kell benyújtani.

A tervezet, akár az adózó közreműködése nélkül is – ha nincs szükség kiegészítésre, javításra – 2018. május 22-én érvényes személyijövedelemadó-bevallássá válik. Az elkészített adóbevallási tervezeteket a NAV 2018. március 15-től az Ügyfélkapun keresztül elektronikus formában elérhetővé teszi.

Akinek nincs ügyfélkapuja, 2018. március 19-ig kérheti a tervezet postázását levélben, SMS-ben (06-30/344-4304) vagy a NAV honlapján elérhető űrlapon, formanyomtatványon (BEVTERK), továbbá telefonon, a 1819-es hívószámon, valamint az ügyfélszolgálatokon.

Az SMS-ben az SZJA rövidítés mellett az adóazonosító jelet és a születési dátumot kell elküldeni ebben a formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni.

Aki maga szeretné szja-bevallását elkészíteni, a NAV honlapján, illetve ügyfélszolgálatain már most elérheti a 17SZJA nyomtatványt. Az új webes kitöltő felület 2018. január 8. óta elérhető a NAV honlapjáról (http://www.nav.gov.hu/szja/szja), illetve a kormányzati portálról (https://magyarorszag.hu/).

NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Pályakarbantartási munkák

Illusztráció: www.pixabay.com

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja a Tisztelt Utazókat, hogy 2018. január 6-tól 2018. március 11-ig jellemzően szombati és vasárnapi napokon Gödöllő – Aszód állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a mellékletben csatolt vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A csatolt hirdetmény szerint egyes személyvonatok nem közlekednek, helyettük egyes gyorsított és sebesvonatok kerülnek megállításra több állomáson és megállóhelyen.

vágányzári hirdetmény_80a_ Gödöllő-Aszód

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja a Tisztelt Utazókat, hogy 2018. március 1-től március 2-ig, március 5-től március 10-ig, valamint március 12-től március 27-ig Isaszeg – Gödöllő állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a mellékletben csatolt vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.
2018. március 4-én, március 11-én, március 18-án és március 25-én Isaszeg – Gödöllő állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a mellékletben csatolt vonat módosított menetrend szerint közlekedik. A részletekről az alábbi hirdetményekből tájékozódhatnak:
hirdetmeny_80a_isaszeg_-_godollo_0301-0327
hirdetmeny_80a_rakos_-_pecel_0224
hirdetmeny_80_godollo_-_aszod_0311
80_isaszeg_-_godollo_0301-0327_mod

A vágányzár időtartama alatt jelentős változások lesznek a menetrendben, ezért ezúton is kérjük, hogy az utasok ne megszokás szerint közlekedjenek, figyeljék a kihelyezett tájékoztató hirdetményeket, illetve használják a www.mavcsoport.hu   oldalon elérhető MÁV-START menetrendi keresőjét az aktuális információkért

Bírság és feljelentés is járhat a sárfelhordás miatt

Illusztráció: www.gazdakor.agro.hu
Tisztelt ingatlan tulajdonos, Tisztelt mezőgazdasági vállalkozó!

Csapadékos időjárási körülmények között, főként a mezőgazdasági tevékenységgel érintett területeken, a földutak és az aszfaltozott, betonozott utak kereszteződésének közelében, építkezések környezetében megnő a sárfelhordás kockázata, amely fokozott veszélyt jelent a közúti közlekedés résztvevőire.

Felhívom az érintett közlekedők, főleg a mezőgazdasági vállalkozással foglalkozók figyelmét, hogy a földútról aszfaltozott, betonozott útra történő kihajtás előtt távolítsák el a munkagépekről, teherautókról és egyéb járművekről a sáros szennyeződéseket, amelyek később az útra rakódhatnak és veszélyeztethetik a közúti közlekedés biztonságát. Nagyon veszélyes, ha egy autós egy sárfelhordásos szakaszon megy át, könnyen megcsúszhat és így akár személyi sérüléses baleset is előfordulhat.

A keletkezett személyi és vagyoni kár felelőse ebben az esetben az utat beszennyező vállalkozó, illetve gépkezelő! A sárfelhordás felelősét utólag is megbüntethetik, ha kiderül, ki az okozó. A Magyar Közút vagy az Önkormányzat szakemberei által elvégzett tisztítási munka költségeit utólag ráterhelik az érintettre.

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 7. §-a szerint:
(2) Aki a közutat vagy a közúti jelzést megrongálta, beszennyezte vagy a közútra a közúti közlekedés biztonságát, zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat juttatott, köteles a keletkezett veszély elhárításáról gondoskodni, illetőleg ameddig az nem lehetséges, a veszélyről a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztatni.

(3) Az a járművezető, aki a közúti jelzés olyan rongálását, beszennyezését észleli, vagy a közútra került olyan akadályt lát, amely a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyezteti, köteles erről a rendőrséget vagy a közút kezelőjét értesíteni, és amennyiben erre lehetősége van – a veszélyt a közlekedés többi résztvevőjének jelezni vagy azt elhárítani (mérsékelni).”

Ezúton kérem a magángazdák és vállalkozásban működő mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozó cégvezetők figyelmét, hogy alkalmazottaiknak, gépkocsivezetőiknek hívják fel a figyelmüket a fent leírt jogszabályok betartására!

Amennyiben a jövőben is hasonló, a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyeztető magatartást tapasztalunk, az aszfaltozott utakra történő ráhajtást műszaki beavatkozással fogjuk megakadályozni.

Kérem tájékoztatóm elfogadását!

Aszód, 2018. január 3.

Sztán István
polgármester

 

Kapcsolódó dokumentum