Üdvözöljük Aszód városában!

Szeretettel és tisztelettel köszöntöm Önöket városunk megújult honlapján. Honlapunkat úgy alakítottuk ki, hogy Önök egyaránt hasznos, értékes és könnyen elérhető információhoz jussanak az önkormányzat és intézményei tevékenységéről, városunk társadalmi és kulturális életéről, értékeiről, továbbá segítséget nyújtson mindennapi ügyeik intézésében.

Legfrissebb híreink

Adventi készülődés

A nappalok rövidülnek, a Szabadság téren befedték az egész nyáron csobogó szökőkutat. Ebből is tudjuk, hogy vége az ősznek és nem kell sokat várni arra, hogy az Adventi gyertyagyújtás és az Adventi vásár hívja ki a Szabadság térre földijeinket és vendégeinket.

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját advent első vasárnapján a Szabadság téri szökőkúthoz, városunk adventi koszorújához, ahol második alkalommal gyújtjuk meg a gyertyákat, és a december 9-i karácsonyi vásárra.

Kérjük jöjjön el Ön is, ezekre az az ünnepváró, meghitt programunkra, hogy lelkünk ünneplőbe öltözve várhassa a szeretet ünnepét!

Sztán István
polgármester

Adventi gyertyagyújtás advent első vasárnapján, december 3-án délután 15 órakor a Szabadság téren.
Karácsonyi  vásár december 9-én, szombaton délelőtt 9-órától a Szabadság téren.

e-Recept

Foto: https://e-egeszsegugy.gov.hu

Az e-recept modul olyan központi szolgáltatásokat valósít meg, amelyek lehetővé teszik a vényrendelés és kiváltás valamennyi – az ártámogatáson kívüli – központi funkciójának támogatását.

A kialakított folyamatok lényege az, hogy a vényrendelési esemény (a megfelelő vénytartalommal együtt) az EESZT-ben (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) tárolt adatbázisba kerül, ahonnan az expediáló le tudja kérdezni a beteg érvényes vényeit, és a kiadás után a kiadott készítményt jelenti a modulnak.

A kiváltás vagy a páciens TAJ száma alapján, vagy az az átruházható felírási igazolással lehetséges. TAJ alapon kizárólag maga a páciens válthatja ki vényeit, és a TAJ kártya mellett fényképes személyazonosító igazolványt is fel kell mutatnia. Amennyiben a páciens rendelkezik e-Személyi igazolvánnyal, akkor csupán erre az igazolványra van szükség. Más személy receptjeit továbbra is a megszokott módon válthatjuk ki: a nyomtatott felírási igazolás (2018. végéig ez megegyezik a jelenlegi nyomtatott recepttel és az orvos minden esetben köteles kiállítani) a jelenlegi papír vényekhez hasonlóan lehetővé teszi a kiváltást TAJ megadása nélkül.

Az e-recept rendszer nem terjed ki a vényen rendelhető termékek teljes körére, első lépésben a vényköteles, valamint vényen rendelhető* gyógyszereket kezeli. Következő lépésben a sorozatgyártású gyógyászati segédeszközök is bekerülnek a kezelt felírható termékkörbe. Anyatejet, gyógyfürdőt, fogászati kezeléseket a későbbiekben sem lehet elektronikus vényen rendelni.

*: nem vényköteles gyógyszer is rendelhető vényen, mert bizonyos esetekben járhat rá TB támogatás, és így nem felejti el a beteg.

Az e-receptről bővebben itt tájékozódhat.

Téli időjárási körülmények között követendő biztonsági szabályok

Foto: http://www.napi.hu

A téli időjárás során fokozottan figyelhetőek meg bizonyos veszélyeztető hatások, amelyek másképpen jelentkeznek a közúton, lakott területen, szabadban tartózkodáskor és a kifejezetten a téli ünnepekhez kapcsolódó eszközöknél.

Az alábbi oktatócsomag célja, hogy felhívjuk a figyelmet a téli közlekedés, sportolás és ünneplés biztonságára, nemcsak a veszélyek bemutatásával, hanem a javasolt megelőzési lehetőségek, követendő magatartási szabályok megismertetésével is. Az egyes fejezetekben feltüntettük azokat az internetes honlapokat, ahonnan további részletes tájékoztatást lehet kapni.

A Katasztrófavédelem tájékoztató anyagait itt találja meg

Látni és látszani – Ingyenesen készülhetnek fel a télre a gépkocsivezetők

Foto: http://www.police.hu

Ingyenes látásvizsgálaton vehetnek részt és gépkocsijukat is térítésmentesen vizsgáltathatják át a járművezetők az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága által szervezett Látni és látszani kampány részeként. Az akció 2017. december 8-áig tart.

A Látni és látszani kampány keretében a kezdeményezéshez csatlakozó optikus szakemberek megállapítják, hogy szükség van-e a járművezető szemének korrekciós segítségre, megállapítják a dioptria méretét és tanácsot adnak a megfelelő szemüveg elkészítéséhez.

A másik cél a járművek felkészítése a téli időszakra ingyenes átvizsgálással. A vizsgálatra magánszemélyek és cégek is jelentkezhetnek. A gépjárművezetők részére a szervizek igazoló lapot állítanak ki a vizsgálaton való részvételről, és hogy a jármű megfelelt-e a jogszabályban előírtaknak.

További részletek és az akcióban résztvevő optikusok, szervizek listája a www.latnieslatszani.hu, a www.police.hu, és a http://www.baleset-megelozes.eu  weboldalakon érhető el.

Figyelem! 2017. december 8-áig mindenki élhet a lehetőséggel: vizsgáltassa meg látását, készítse fel járművét a megváltozott időjárási körülmények között való közlekedésre.

Országos Baleset-megelőzési Bizottság

Lakossági felhívás a 2017/2018. évi térítésmentes influenza elleni védőoltás felvételéről

Az őszi-téli időszakban gyakoriak a légúti megbetegedések zárt közösségekben, a lakosság körében szétszórtan, vagy kifejezetten járványos formában. E betegségeket egyes baktériumokon kívül 5 víruscsalád mintegy 175 tagja képes kiváltani. Ezeket gyakran influenzának nevezik, azon téves elgondolás alapján, hogy ez egy gyűjtőnév a hűléses, lázas, hurutos tünetekkel járó betegségek jelölésére.

Az igazi influenza az influenzavírusok által okozott gyakran súlyos lefolyású, illetve szövődményekkel járó légúti megbetegedés. A legjellemzőbb tünetek: láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, ízületi, illetve izomfájdalom, általános levertség, fáradékonyság.

A magas láz a csecsemők, az idősek és a tartós betegségben szenvedők számára veszélyes: megterheli a szívet, a tüdőt, felboríthatja az anyagcserét (cukorbetegség), de ronthatja a vese-, máj- és vérképzőszervi betegségben szenvedők állapotát is. Gyakrabban lépnek fel szövődmények hörghurut, tüdőgyulladás a krónikus betegségekben szenvedőknél, az időseknél és a dohányosoknál. A betegség megelőzése szempontjából fontos, hogy a járványos időszakban kerülni kell a zárt helyeket, a tömeget. A beteg pár napig maradjon otthon. A megelőzés másik, és leghatékonyabb módja az időben megkapott védőoltás.

Ebben az évben is lehetőség nyílik a 60 éven felüliek, valamint életkortól függetlenül egyes krónikus betegségben szenvedő személyek térítésmentes influenza elleni védőoltására.

Az influenza elleni oltásnak az a célja, hogy egyéni védelmet nyújtson azoknak, akiknél egy esetleges influenzavírus-fertőzés súlyos lefolyású, illetve szövődményekkel járó lehet.

Kiknek ajánlott az influenza elleni védőoltás?

Minden 60 évesnél idősebb személynek, továbbá életkortól függetlenül a krónikus légzőszervi betegségben szenvedőknek, pl. asztmás betegeknek, szív-, érrendszeri betegségben szenvedőknek, cukorbetegnek, krónikus máj- és vesebetegeknek, daganatos vagy más betegség miatt csökkent védekezőképességű személyeknek, illetve várandósok és gyermekvállalást tervezők.

A védőoltás beadásának pontos időpontjáról a háziorvosától tájékozódhat.

A kórokozó változékonysága miatt minden évben új oltóanyagot állítanak elő és az oltást is minden évben újra be kell adatni. A hazai influenza vakcina élő vírust nem tartalmaz, így megbetegedést nem okozhat. Az oltást követően csak igen ritkán lépnek fel olyan nem kívánt mellékhatások, mint láz, fejfájás. Helyi reakció (bőrpír, duzzanat az injekció helyén) az oltottak mintegy 20%-ánál jelentkeznek, de ezek a reakciók általában enyhék és 1-2 napon belül elmúlnak.

A térítésmentes oltások mellett gyógyszertárakban vényre beszerezhető az influenza elleni oltóanyag. Az influenza elleni széleskörű védekezés érdekében fontos, hogy minél nagyobb számú oltásra kerüljön sor.

Az influenza az egyetlen klasszikus vírusfertőzés, amely még napjainkban is világjárványokat képes létrehozni, s amely 1-3 évenként országokra, vagy egy-egy földrészre kiterjedő olyan járványokat okoz, amelyekben viszonylag rövid idő alatt igen nagyszámú megbetegedés fordul elő.

Az elmúlt évek csendesebb időszakait inkább vihar előtti csendnek, mint kedvező előjelnek kell tekinteni, mivel minél több csendesebb járványt élünk át, annál közelebb kerülünk egy új világjárvány kialakulásához.

AZ INFLUENZA MEGELŐZHETŐ!

Ne adjon esélyt az influenzának, oltassa be magát!

Szíves közreműködését előre is köszönjük!

Dr. Bhőm András                       dr. Vörös József
járási hivatalvezető                  járási tisztifőorvos

Megújult a háziorvosi rendelő és a védőnői szolgálat épülete

Ünnepélyes keretek között november 8-án került átadásra a Kossuth Lajos utca 84. szám alatt található Háziorvosi Rendelő és Védőnői Szolgálat felújított épülete. Az átadáson Sztán István polgármester üdvözölte a vendégeket, rövid beszéde után Vécsey László országgyűlési képviselő méltatta a beruházást. A szalag átvágásánál Pásztor József ügyvezető (Bria-Inter Kft), a kivitelező cég vezetője közreműködött.

Az épület a felújítás előtt
Az épület a felújítás után

A rendkívül leromlott állapotú épület új tetőt, teljes külső hőszigetelést, új külső nyílászárókat kapott. Az üzemeltetési költségek további csökkentése érdekében napelemes áramtermelő berendezés került az új tetőre.

Az épület teljes akadálymentesítése is elkészült, eltűntek a régi lépcsők, helyükre könnyen járható rámpák kerültek kialakításra. A betegváróban új, akadálymentes mosdó épült. A belső terek is megújultak, teljes belső festés, részben új burkolás és új külső-belső világítás készült.

A felújítás több mint 53 millió Ft-os költségét Aszód város önkormányzata uniós forrásból, a KEHOP 5.2.9-16-2016-00101 azonosító számú pályázat keretében és önkormányzati önerőből finanszírozta.

 

Forgalmi rend változás az Osváth Gedeon utcában

Az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium általános iskola  épülete átadása kapcsán az Osváth Gedeon utcában forgalmi rend változásra  kerül sor a gyermekek biztonsága érdekében.

2017.  augusztus 30-án 12.00 órától a következő forgalmi rend bevezetésére kerül sor:

A Régész úttól a Szentkereszt utcáig egyirányú forgalom kerül bevezetésre. A Nyárád és Majna utcából csak balra a Szentkereszt utca felé lehet közlekedni.

Az önkormányzat  kéri a járművezetőket, hogy az említett területeken fokozott figyelemmel, a megváltozott forgalmi rend szerint közlekedjenek!